Heinz
3rd level warrior
|
Post by Heinz on Mar 25, 2005 12:34:22 GMT 1
Proponowa³bym rozwiazanie najprostsze z mozliwych, czyli siegniecie po leksyke jezyka gockiego - czyli jezyka Gotow, pierwszego jezyka germanskiego, co do ktorego istnieja zrodla na pismie (a dokladnie tlumaczenie Ewangelii na gocki autorstwa biskupa Wulfili), powstale w IV wieku. Jezyk ten nalezy juz niestety do wymarlych, jako ze Goci zostali zmieceni z powierzchni ziemi przez wrednych Easterlingow (eee to znaczy Hunow). W Bibliotece Jagiellonskiej znajduje sie kilka pozycji dotyczacych ww. jezyka, moglbym w zasadzie sprobowac to skserowac, tylko prosze o troche czasu. Jak na razie jedyny wyraz gocki, jaki pamietam, to "hlachien" - smiac sie (prawda ze zgrabniejsze od niemieckiego "lachen" ? ;D)
|
|
|
Post by David Hallmann on Mar 25, 2005 14:39:46 GMT 1
Heinz! Zaiste, slusznie masz ten tytul szlachecki! Ze tez o tym nie pomyslalem... Nigdy nie bralem Gotow pod uwage a przeciez wszyscy nas z nimi myla! To jest mysl i trop nad ktorym trzeba sie dluzej zastanowic. Musze sei douczyc bo poki co to o Gotach... a w zasadzie Ostrogotach wiem tylko tyle ze w Italii niejaki Teodoryk stworzyl jakas kodyfikacje prawa rzymskiego... No i slyszalem poza tym ze byli na Pomorzu i w Wielkowpolsce... tzw. kultura "wielbarska"... Hmm to jest mysl...
PS. oczywiscie z obowiazku militarnego Cie zwolnie.
Slava!
|
|
|
Post by David Hallmann on Mar 25, 2005 20:52:52 GMT 1
Gdy Heinz pisal slowa: "Proponowa³bym rozwiazanie najprostsze z mozliwych, czyli siegniecie po leksyke jezyka gockiego" nie wiedzial tego ale kierowal nim Duch Swiety, ktory kazal mu to napisac. Slowa te z pozoru malo znaczace staly sie poczatkiem nowej ery w Wielkim Ksiestwie Gotzlandii. Staly sie swiatlem prawdy.
Gdy w 2001 roku Bóg kaza³ mi stworzyc panstwo zwane Gotzlandia nie wiedzialem co to ma byc za panstwo. Szukalem roznych rozwiazan. Dzis zalozenia misji staly sie dla mnie jasne.
Goci to plemie, po ktorym nie zadnej przyznajacej sie do nich narodowosci. Byli wiec i odeszli lub zostali wybici lub wch³onieci. Dzis nadszedl dzien odrodzenia Gotow pod ¿ó³to-bia³o-czerwonym sztandarem. Los Gotow wiaze sie wszak z naszymi Celami. Kazdy narod ma prawo do wolnosci. Dawniej Gotom to prawo odebrano. Nie chcemy odtworzyc narodu - chcemy reanimowac ducha! Niechaj goccy wojownicy powstana! Nastal wielki dzien!
Slawa Gockiej Gotzlandii!
|
|
|
Post by David Hallmann on Mar 25, 2005 21:49:46 GMT 1
|
|
|
Post by David Hallmann on Mar 26, 2005 16:37:39 GMT 1
|
|
|
Post by nightkin on Mar 26, 2005 23:54:49 GMT 1
z derdzinskim??? to jeden z najlepszych i najslawnieszych polskich lingwistow. opracowal gramatyki jezykow tolkiena, kursy, etc. (z reszta jest autorem apendyksu do W³adcy Pierœcieni o pisowni i wymowie elfickiej)
ja tam bym chcial jego autograf, a co dopiero o wspolpracy!!! uch... zarumienilem sie;))
|
|
|
Post by David Hallmann on Apr 11, 2005 10:31:03 GMT 1
Tak jak pisalem na privie. Lexis powinno byc wziete z roznych jezykow. Slava!
|
|
|
Post by Bojownik on Apr 17, 2005 13:23:26 GMT 1
A moze by tak zalozyc watek pt. np. "literka A" i tam by sie wpisywalo rozne propozycje. Co?
|
|
Heinz
3rd level warrior
|
Post by Heinz on Apr 17, 2005 20:49:07 GMT 1
Hmm to ja mam pytanko: skoro anulowano (Bogu dziêki) Wielk¹ Gock¹ Rewolucjê Gotzlandii to muszê dalej wykradaæ literaturê gock¹ z Biblioteki Jagielloñskiej czy mogê daæ sobie spokój
|
|
|
Post by David Hallmann on Apr 18, 2005 9:03:34 GMT 1
W zaistnialej sytuacji wydaje siê to zbyteczne. Czyz nie Jakubie...? Hmmm... On tez tak uwaza:)
Slava!
|
|
|
Post by nightkin on Apr 19, 2005 15:23:51 GMT 1
mysle, ze tak (w sensie: nie musisz wykradac)
pomysl bojownika jednakze tez jest calkiem interesujacy
trzaby go przemyslec
|
|
|
Post by David Hallmann on Apr 20, 2005 7:39:15 GMT 1
No to do dziela:)
A tak na marginesie: zlapalem kontakt z dziewczyna ze Szwecji (i có¿ ¿e ze Szwecji)... Moze sie do czegos przydac?
SlavA!
PS. I jeszcze jedna sprawa. Myslem sobie nad wyrazem gaelickim (pisze jak sie mowi) "gardin" czyli "ogrod"... pomyslalem ze moznaby go wziac... ale po chwili uswiadomilem sobie ze mamy pewna koncepcje... Tak jak z tym trädplatz'em... czyli miejscem gdzie sa drzewa. Z tymze z ogrodem moze byc problem bo w ogrodzie nie ma tylko jednego rodzaju roslinek. Przyjmijmy jednak ze oprzemy sie na kwiatach i damy np. blumplatz (to tylko przyklad! nikt nie mowi o blumach). Jesli tak to co wtedy z laka? Na lace tez sa kwiaty i blumplatz tez by pasowal... Pozatym jak odroznimy trädplatz od parku? Moze przyjelibysmy ze
trädplatz to las blumplatz to laka I dodamy do tego przymiotnik porz¹dny i tak: ordenträdplatz bylby parkiem ...zas... ordenblumplatz bylby laka
Co?
|
|
|
Post by Bojownik on Apr 30, 2005 19:19:43 GMT 1
Najlepiej zacz¹æ coœ robiæ a ewentualne problemy wyjd¹ w praniu.
|
|
|
Post by Elnar on Sept 29, 2005 21:29:57 GMT 1
To jest dobre rozwi¹zanie, tzn tak jak u naszych zachodnich s¹siadów z dodawaniem przedrostków i przyrostków. Trochê jak w orwellowskiej nowomowie, ale trzeba zacz¹æ od tego, ze nowomowa by³a budowana jako jêzyk skrótu skrótu ze streszczenia . Jak dla mnie, gradacja np mog³aby spokojnie przebiegaæ na zasadzie: dobry, plusdobry, plusplusdobry (duoplus...?). Wiadomo to mozna rozbudowaæ, bo taka wersja jest dosyæ ja³owa, ale na nasze potrzeby myœle ze wystarczaj¹ca A co do segregacji to moze na zasadzie czêsci mowy: rzeczowniki osobno, czasowniki osobno, przymiotniki jak wyzej itd a w ka¿dym kontenerze podzia³ alfabetyczny?
|
|
|
Post by Bojownik on Oct 8, 2005 10:51:56 GMT 1
A co z ksi¹¿êc¹ koncepcj¹ trädplatzu i blumplatzu?
...i gramatyk¹? Skonczona ju¿ jest?
|
|